Verkkosivun sisällön optimointi

Sisältö se kaikkein tärkein asia on, vai mitä? Tee siis sivuistasi luontevat. Ja ensisijaisesti myös kaikki verkkosisältö tehdään käyttäjille, ei suinkaan hakukoneille.

  • Kirjoita hyvää, luontevaa kieltä.
  • Älä toista jatkuvasti samaa, vaan tarvittaessa viittaa toisaalle sivustolle, jos on tarve.
  • Tehdessäsi linkityksiä, kirjoita linkkitekstiksi, eli ”ankkuriteksi” minkälainen sivu on kyseessä. Pelkkä ”Klikkaa tästä” ei kerro kenellekään mitään.
  • Etenkin hakukoneiden kannalta teksti on tärkeintä. Ja lukijakaan ei jaksa katsella kauaa sivuja jotka ovat täynnä kuvia ja muita graafisia elementtejä. Ja jos jätät esimerkiksi toisiin sivuihin linkitykset kokonaan kuvan varaan ne jäävät huomaamatta käyttäjältä joka ei halua tai voi kuvia nähdä.
  • Kun kuvia kuitenkin on tarve käyttää, lisää kuvaan ”Alt”-määritys kertomaan mitä kuvassa on. Tämä hyödyntää esimerkiksi näkövammaisten käyttäjien sivustosi käyttöä kun tietokoneen kuvanlukuohjelma toistaa kohteen aiheen puhesyntetisaattorin kautta. Alt-määreiden käyttö myös parantaa hakuknenäkyvyyttä.Tyhjänpäiväiset (kuva1, kuva2 jne. eivät hyödytä ketään. Ole siis täsmällinen Ja tietysti ALT-määre on ensiarvoisen tärkeä hakukoneille. Hyvä olisi myös että viitsisi muokata myös digikameran numeromuotoisen tiedostonimen kuvaavaksi.
  • Sillä on eroa kirjoitatko kotisivuja vai blogia. Googlekin tietää tämän ja käsittelee näitä eri tavoin. Kukaan ei odota, että poistelet vanhentuneita blogijulkaisuja. Sen sijaan kotisivutyyppisen sivuston odotetaan olevan ajan tasainen. Vanhentuneet sivut korjataan vastaamaan uutta tilannetta tai poistetaan kokonaan. Tarpeen tullen tehdään uutta sisältöä.

Otsikointi ja tehosteet

Hakukoneet olettavat että otsakkeet ovat muuta tekstiä tärkeämpiä, ja antavat niille enemmän painoarvoa. Muista siis jäsennellä yksittäisillä sivuilla sisältöä kuvaavien otsikoiden alle. HTML-koodauksella se tapahtuu <h1>,<h2>.. jne. koodeilla. Kotsivumoottoreissa sinulla on useimmiten käytettävissäsi joku WYSIWG-editori, jolla otsakkeet tehdään kuten millä tahansa tekstinkäsittelyohjelmalla. Tässäkin liika on liikaa. Liiallinen otsikoiden käyttö alentaa hakupisteitä ja tekee sivusta käyttäjälle vaikeaselkoisen..

Älä myöskään HUUDA joka sanaa tai käytä liikaa lihavointeja tai muita tehokeinoja. Pelkästään suurilla kirjaimilla kirjoitettua tekstiä on vaikea lukea, ja lihavoinnit on tarkoitettu tiettyjen asioiden korostamiseen.

Miten sitten Google ja muut hakukoneet suhtautuvat tekstitehosteisiin? Ilmeisesti rajoitetusti käytettynä tekstin tehostuskeinot kertovat hakukoneille että juuri tuo asia on mielestäsi tärkeä ja sitä kannattaa nostaa hakuosumissa ylemmäs. Jos vahvistuksia on liikaa, se heikentää sijoitustasi hakuosumissa. Tarkat tiedot hakukoneiden toimintalogiikassa ovat salassa pidettävää tietoa, mutta jotain tietoon aina tulee käyttökokemuksen mukaan. Ja jotain nämä verkkoyhtiöt suostuvat kertomaan. Tämä hyvin lyhyt selostus optimoinnista perustuu pääosin Googlen Hakukoneoptimoinnin aloitusoppaaseen.

Jätä kommentti