Hakukoneoptimointi ja rakenne

Perusasoita

Tässä käsitellään asioita, jotka eivät juuri näy käyttäjälle, mutta ne ovat tärkeitä hakukoneiden kannalta. Voi saada aikaan hyvää ja asiallista sisältöä, mutta jos sivun sisäinen rakenne on huono, hakukoneet huomioivat sen heikommin.

Pidä huoli siitä, että sivusi ovat myös hyvin ohjelmoituja. Jos vielä koodaat itse, noudata standardia. Verkosta löytyy palveluja, jotka tarkistavat sivusi teknisen rakenteen, ja kertovat, jos niissä on jokin vialla. Tunnetuin validaattori lienee W3C Validator. Jos käytät sivumoottoria, niin valitse sellainen joka tekee luonnostaan hyvää koodia. Hyvä sivumoottori moneen käyttöön on ilmainen WordPress. WP taipuu kivutta niin blogiksi kuin ”normaaliksi” verkkosivustoksi, jollainen tämäkin sivu on. Tai voit yhdistää molmpia ominaisuuksia.

Metatiedot

Sivun otsikko – <Title>

Otsikko kertoo sivusta sen kaikkein tärkeimmän. Kävijä näkee sen hakutuloksissa aina ensimmäiseksi. Näytöllä sivun title-elementti näkyy sivun ikkunan ylälaidassa. Puuttuva tai yhdentekevä (tyyliin sivu1, sivu2 jne) ei kerro mitään ja saattaa myös vähentää pisteitä hauissa. Toinen yleinen virhe on jättää otsikko samaksi koko sivuston alueella. Nimeä joka sivu sen aiheen mukaan. Hyvä tapa on luoda otsikko niin, että siinä on sekä koko sivuston otsikko ja kyseisen yksittäisen sivun nimi. Oikeaoppiset sivumoottorit tekevät näin luonnostaan.

Kuvaus – Description

Otsikon jälkeen toinen tärkeä metatieto on sivun kuvaus. Otsikossa on tilaa muutamalle sanalle, kuvauskentässä kerrot lyhyesti mitä kyseinen sivu käsittelee. Google näyttää usein juuri tämän pätkän hakuosumassa. Varsinkin jos ei löydä itse tekstistä soveltuvia osia lainattavaksi. Tässäkin tyypillisiä virheitä ovat sisällön puuttuminen, sama teksti sivuston jokaisella (tai useimmilla), tai täysin yhdentekevä kuvaus.

Hakusanat – Keywords

Yksi sana: UNOHDA. Google ei ole koskaan piitannut hakusanoista, niiden liiallinen viljely voi jopa heikentää hakutulosta. 1990-luvulla, kun WWW alkoi yleistyä joka työpöydälle, silloiset hakukoneet (Kuten Altavista) käytti hakusanoja, tämä johti siihen että hakusanoja listattiin julmettu määrä eivätkä kaikki liittyneet sivustoon millään tavalla. Hakusanoilla spammattin ja harhautettiin kävijöitä, esimerkiksi niin, että toimistokalusteita etsinyt löysi itsensä aikuisviihdesivuilta. Googlen oma optimointiopas, johon tämäkin sivukokonaisuus enimmäkseen perustuu, ei vaivaudu edes mainitsemaan hakusanoja.

Jätä kommentti